Ugrás a tartalomra

Falunk képekben

Príroda

Buzita közvetlen a szlovák-magyar határ mentén fekszik, a Cserehát és a Kanyapta – medence határánál, Szepsitől 12 km-re délkeletre, ott, ahol a kassai völgykatlan délnyugati széle érintkezik a Bódvai dombvidékkel. A község északi része az Ida patak rónáján, déli része pedig a Bódvai dombvidék lejtőin fekszik. Buzita közvetlen környezetében nagy, összefüggő erdőséget nem látni. Néhány kisebb erdő, facsoport teszi változatossá a tájat. A térség meghatározó vízfolyása a Kanyapta, amely a községtől 800 méterre északra folyik. A szántóföldi művelés meghatározó, kis- és nagy parcellákon egyaránt folyik a növénytermesztés. Műveletlen területet nehezen találunk.

Bociany

Buzita különlegessége a sok-sok gólyafészek, melyek a faluközpont körüli oszlopok tetején és az utak mentén láthatók.

A gólyák rendszeres megfigyelése községünkben RNDr. Miroslav Fulín CSc. nevéhez fűződik, aki 1976 óta figyeli a buzitai gólyákat. Lejegyzéseiből tudjuk, hogy 2000-ben rekordszámú 20 gólyafészek volt elfoglalva. A szarvasmarha tenyésztés és a kaszálók megszűnése óta az elfoglalt fészkek száma évről évre csökken.

2014-ben Buzita elnyerte az Európai Gólyafalu címet, amelyet a németországi Euronatur nonprofit szervezet adott át a községnek. Vedenie obce kladie veľký dôraz na vytvorenie čo najvhodnejších okolností pre týchto nádherných vtákov. A falu vezetősége nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél kedvezőbb életkörülményeket teremtsen ezeknek a csodálatos madaraknak. 2017-ben „A fehér gólya életterének és vadászterületének javítása és bővítése Buzita község kataszterében“ c. projektnek köszönhetően mocsaras terület lett létrehozva a falu északi részén, és legelő terület revitalizációja ment végbe a falu déli részén.