Ugrás a tartalomra

Kultúra és szabadidő

Buzita épít hagyományaira, ragaszkodik hagyományos rendezvényeihez, szorgalmazza a községben folyó kulturális- és sportéletet. Oktatási intézményei nagy múltra tekintenek vissza. Iskoláját, amely biztosítja az anyanyelvi oktatást, 20 település dákjai látogatják. Tornateremmel, tanuszodával, sportpályákkal, próbateremmel, szabadtéri tanteremmel, dísztóval, mocsárral, állatsimogatóval, rendezett udvarral és parkkal valamint szaktantermekkel rendezik. Széleskörű szakköri tevékenység jellemzi az iskolai munkát. Rengeteg mérnök, orvos, pedagógus, jó szakember került ki ezek közül az iskolapadok közül. A helyi óvodában a játék és tanulás mellett helyet kapnak a játszóházak, néptánc, angol nyelvű foglalkozások, úszás és egyéb sport aktivitások.  Az új óvoda építkezési munkálatai éppen folyamatban vannak, amely 2019 szeptemberében kerül majd átadásra.

Buzitai Citerazenekar

A hagyományőrzés és kulturális élet gazdag választékát nyújtja a község. Egyik büszkesége a Buzitai Citerazenekar, amely 2002 szeptemberében alakult. A zenekarnak 11 tagja van.A csapat  rendszeres szereplője a község és a régió rendezvényeinek, de fellépett már Prágában, Budapesten, Pozsonyban, Lengyelországban és Ausztriában is. 2017-ben a Szlovák Televízió Zem speiva c. népzenei vetélkedőjében képviselte falunkat. 2010-ben Budapestre a Kárpát-medencei döntőn Vass Lajos Nagydíj fokozatot ért el, 2011-ben és 2012-ben pedig elnyerték az Országos Citeratalálkozó Fődíját. A zenekar vezetője Görcsös János.

Kelepelők Gyermek Néptánccsoport

A buzitai Kelepelők Gyermek Néptánccsoport szintén 2002 szeptemberében alakult. Tagjai a Buzitai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjai. Rendszeres szereplői különféle népművészeti rendezvényeknek  Budapesten, Füleken, Debrecenben, Sárospatakon és Miskolcon. A csoport vezetői Ádám Csilla, Ádám Norbert és Kmecko Éva, asszisztens Ádám Szabolcs.

Egyéb rendezvényeink

A kulturális élet koordinátora és társrendezője a Csemadok helyi szervezete. Hagyományos rendezvényeink: Csereháti Népművészeti Fesztivál, Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál, Erzsébet és Katalin bál, március 15. megünneplése, karácsonyi és húsvéti vásárok, sörfesztivál. A falu legnagyobb egyházi eseménye a Jézus Szíve Fogadalmi Búcsú. A Ringató programnak hála, melynek vezetője Ádám Csilla, a legkisebbek zenei neveléséről is gondoskodunk.